piątek, 16 maja 2014

SAŁATKI


Dzienna porcja kalorii, w tym czasie to około 1800-2000kcal. Zwracam uwagę aby w moim menu znalazły się produkty bogate w wapń na wzmocnienie kości oraz witamina D ułatwiająca przyswajanie wapnia z pożywienia. 

Natomiast na dobrą przemianę materii korzystny wpływ mają witaminy z grupy B znajdujące się w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach, które też są żródłem błonnika przyśpieszającego trawienie. 

Ważne są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ krążenia i serce, regulują ciśnienie.

Duże znaczenie ma soja, bo fitoestrogeny w niej zawarte są odpowiednikami kobiecych hormonów. Łagodzą uderzenia gorąca, zmiany nastrojów, poprawiają wygląd skóry i włosów.


Bardzo lubię jeść różnego rodzaju sałatki, owocowe i warzywne . Lekkostrawne i zdrowe .Czasami dodaję gotowane lub duszone mięso kurczaka. Doprawiam sosem  i jedzenie staje się przyjemnością .

Kilka przepisów...:

Sałatka grecka

- 2 pomidory świeży
- ogórek 
- czerwona cebula
- strąk zielonej papryki
- 15–18 czarnych oliwek bez pestek 
- 20 dag sera feta 
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- natka pietruszki
- oregano, pieprz , sól

Warzywa umyć, osuszyć.
Pomidory pokroić w grubą kostkę. 
Ogórek i cebulę obrać. 
Ogórek pokroić w dość grube ćwierćplasterki, 
a cebulę w talarki. 
Paprykę o czyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki lub w kostkę o bokach ok. 0,5 cm.
Wrzucić rozdrobnione warzywa do salaterki,
dodać oliwki i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą wymieszaną z octem winnym.
Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta,
delikatnie wszystko wymieszać i podawać.




Sałatka z sosem czosnkowym



- 2 sałaty rzymskie 
- 50 dag pomidorków koktajlowych żółtych
- brokuł
- ogórek wężowy 25 dag
- pieczarek 1/2 małej białej cebuli.

Sos: 
- 2 główki czosnku
- oliwa szklanka majonezu
- 1/2 szklanki maślanki
- 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku 
- łyżka soku z cytryny 
- czubata łyżeczka soli selerowej 
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Różyczki brokułu krótko obgotować, 
ogórek i pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Sałatę umyć, odrzucić twarde wierzchnie liście.

 Przygotować sos: 
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Czosnku nie obierać.
Ściąć czubki główek, każdą ułożyć na folii aluminiowej przecięciem do góry.
Oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą, zawinąć w folię.
Piec 70 minut, rozwinąć i ostudzić.
Upieczony czosnek wycisnąć z ząbków do miseczki i rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, wstawić do lodówki. 
Sałatę rzymską grubo pokroić, włożyć do miski,
dodać pozostałe warzywa i pieczarki. 
Polać sosem, wymieszać, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.




  Sałatka wiosenna


- kalafior (świeży lub mrożony) 
- 3 pomidory
- 2 ogórki sałatkowe 
- 3 jaja ugotowane na twardo 
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka koperku 
- cukier 
- ocet 

Sos: 
- pół szklanki majonezu 
- mały pojemniczek jogurtu naturalnego 
- torebka sosu winegret 
- cukier 
- sól 
- biały pieprz

Podzielony na różyczki kalafior ugotować al dente w słonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i octu (mrożony gotuje się bardzo krótko), odcedzić i ostudzić.
Pomidory i jajka pokroić na cząstki,
obrany ogórek  w dość grube półplasterki.
Połączyć majonez, jogurt i winegret z torebki. Pokrojone składniki wymieszać z sosem, doprawić do smaku cukrem, solą i białym pieprzem.

Podawać do wędlin lub jako przekąskę.




Sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek


- 30 dag ogórków
- 3 cebulki ze szczypiorkiem pęczek rzodkiewek
- 2 jaja ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu
- 10 dag sera solan 
- ząbek czosnku 
- sok z cytryny
- cukier, pieprz, sól

Warzywa umyć i osuszyć ściereczką.
Ogórki wraz z delikatną skórką pokroić w krótkie słupki, rzodkiewkę w plasterki, cebulkę w drobną kostkę, a szczypiorek i czosnek drobniutko posiekać. Dodać solan pokrojony w kostkę, wymieszać sałatkę z majonezem przyprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Udekorować jajami obranymi i pokrojonymi na cząstki lub w drobną kostkę. Podawać z pieczywem.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza