Dzienna porcja kalorii,
w tym czasie to około 1800-2000kcal. Zwracam uwagę aby w moim menu znalazły się
produkty bogate w wapń na wzmocnienie kości oraz witamina D ułatwiająca
przyswajanie wapnia z pożywienia.
Natomiast na dobrą przemianę materii korzystny wpływ mają witaminy z grupy B znajdujące się w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach, które też są żródłem błonnika przyśpieszającego trawienie.
Ważne są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ krążenia i serce, regulują ciśnienie.
Natomiast na dobrą przemianę materii korzystny wpływ mają witaminy z grupy B znajdujące się w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach, które też są żródłem błonnika przyśpieszającego trawienie.
Ważne są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ krążenia i serce, regulują ciśnienie.
Duże znaczenie ma soja, bo fitoestrogeny w niej zawarte są odpowiednikami kobiecych hormonów. Łagodzą uderzenia gorąca, zmiany nastrojów, poprawiają wygląd skóry i włosów.
Bardzo lubię jeść
różnego rodzaju sałatki, owocowe i warzywne . Lekkostrawne i zdrowe .Czasami
dodaję gotowane lub duszone mięso kurczaka. Doprawiam sosem i
jedzenie staje się przyjemnością .
Kilka przepisów...:
Sałatka grecka
- 2 pomidory świeży
- ogórek
- czerwona cebula
- czerwona cebula
- strąk zielonej papryki
- 15–18 czarnych oliwek bez pestek
- 20 dag sera feta
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- natka pietruszki
- oregano, pieprz , sól
Warzywa umyć, osuszyć.
Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Ogórek i cebulę obrać.
Ogórek pokroić w dość grube ćwierćplasterki,
a cebulę w talarki.
Paprykę o czyścić z gniazda nasiennego i pokroić na kawałki lub w kostkę o bokach ok. 0,5 cm.
Wrzucić rozdrobnione warzywa do salaterki,
dodać oliwki i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą wymieszaną z octem winnym.
Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta,
delikatnie wszystko wymieszać i podawać.
Sałatka z sosem czosnkowym
Sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek
- 30 dag ogórków
Sałatka z sosem czosnkowym
- 2 sałaty rzymskie
- 50 dag pomidorków koktajlowych żółtych
- brokuł
- ogórek wężowy 25 dag
- pieczarek 1/2 małej białej cebuli.
Sos:
- 2 główki czosnku
- oliwa szklanka majonezu
- 1/2 szklanki maślanki
- 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka soku z cytryny
- czubata łyżeczka soli selerowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Różyczki brokułu krótko obgotować,
ogórek i
pieczarki umyć, obrać, pokroić w
cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Sałatę umyć, odrzucić
twarde wierzchnie liście.
Przygotować sos:
Rozgrzać piekarnik
do 160°C. Czosnku nie
obierać.
Ściąć czubki główek,
każdą ułożyć na folii aluminiowej przecięciem do góry.
Oprószyć solą i
pieprzem, polać oliwą, zawinąć w
folię.
Piec 70 minut, rozwinąć
i ostudzić.
Upieczony czosnek wycisnąć z ząbków do
miseczki i rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe
składniki sosu, wymieszać, wstawić
do lodówki.
Sałatę rzymską
grubo pokroić, włożyć do
miski,
dodać pozostałe warzywa i pieczarki.
Polać sosem, wymieszać, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Sałatka wiosenna
Polać sosem, wymieszać, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Sałatka wiosenna
- kalafior (świeży lub mrożony)
- 3 pomidory
- 2 ogórki sałatkowe
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka koperku
- cukier
- ocet
Sos:
- pół szklanki majonezu
- mały pojemniczek jogurtu naturalnego
- torebka sosu winegret
- cukier
- sól
- biały pieprz
Podzielony na różyczki
kalafior ugotować al dente w słonej wodzie
z dodatkiem łyżki cukru i octu
(mrożony gotuje się bardzo krótko),
odcedzić i ostudzić.
Pomidory i jajka pokroić
na cząstki,
obrany ogórek w dość
grube półplasterki.
Połączyć majonez, jogurt
i winegret z torebki. Pokrojone
składniki wymieszać z sosem, doprawić do
smaku cukrem, solą i białym
pieprzem.
Podawać do wędlin lub
jako przekąskę.
Sałatka ze świeżych ogórków i rzodkiewek
- 30 dag ogórków
- 3 cebulki ze szczypiorkiem pęczek rzodkiewek
- 2 jaja ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu
- 10 dag sera solan
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- cukier, pieprz, sól
Warzywa umyć i osuszyć
ściereczką.
Ogórki wraz z delikatną
skórką pokroić w krótkie słupki,
rzodkiewkę w plasterki, cebulkę w
drobną kostkę, a szczypiorek i czosnek
drobniutko posiekać. Dodać solan
pokrojony w kostkę, wymieszać sałatkę z majonezem przyprawić do smaku
sokiem z cytryny, cukrem, solą
i pieprzem.
Udekorować jajami
obranymi i pokrojonymi na cząstki lub w drobną kostkę. Podawać z
pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz